"Зірочка"
Прикраса з солоного тіста.
Особливості роботи з тістом.
Альтернативою пластиліну є солоне тісто, яке можна готувати самостійно в домашніх умовах. Вироби з цього матеріалу можуть радувати око роками. Але домогтися цього можливо тільки при дотриманні певних правил.
Як зробити солоне тісто.
- борошно – 1 частина;
- сіль – 1 частина;
- вода – ½ частини.
Всі складові ретельно перемішують. Для того, щоб тісто вийшло більш міцним і при сушінні не ламалося, можна додати столову ложку клею ПВА.
Солоне тісто виготовлене за рецептом №1 можна вважати стандартним варіантом. Такий склад використовується для створення простих виробів.
Склад солоного тіста з цього рецепту підійде для виготовлення великих виробів. Зроблене тісто за цим рецептом вважається міцним.
За рецептом №3 можна приготувати солоне тісто для виконання тонких робіт. Це всілякі дрібні деталі і ажурні прикраси.
Як бачите, в рецепті №3 до складу солоного тіста додається гліцерин і шпалерний клей.
В якості таких добавок для солоного тіста можуть використовуватися найрізноманітніші компоненти.
Так, наприклад, в рецепті №3 замість шпалерного клею можна додати 20-25 г клею ПВА.
Або ж замінити однією столовою ложкою крохмалю.
Крім того в солоне тісто додають рослинне масло і креми. Все це придумується для того, щоб тісто було еластичним, міцним і щоб не тріскалося під час сушіння.
Нижче наведені ще два варіанти солоного тіста з різними додатками.
Чим більше міститься солі, тим міцніше і грубіше тісто.
Таке тісто використовується для виготовлення великих фігур і елементів виробів.
Солоне тісто з меншим вмістом солі більш еластичне.
З нього легше робити рельєфні і ажурні деталі.
Але воно менш міцне.
Загалом, пробуйте і експериментуйте.
Краще використовувати сіль «ЕКСТРА», якщо використовувати звичайну кам'яну сіль, тісто буде більш фактурнішим та з домішками камінців солі.
При замішуванні тіста спочатку змішують борошно і сіль.
Потім поступово додають воду.
Солоне тісто довго (10 хвилин) вимішують, поки не перестане прилипати до рук.
Потім, перед використанням грудку солоного тіста слід накрити вологою тканинною серветкою і дати трохи полежати.
Солоне тісто має зберігатися в щільно закритому поліетиленовому пакеті, і навіть ненадовго не повинно залишатися на повітрі.
На повітрі, солоне тісто покриється скоринкою, яка буде заважати під час роботи.
Як сушити вироби з тіста
Ліпити вироби з тіста потрібно відразу ж на тих поверхнях, на яких вони будуть сушитися. Після того, як робота по формуванню виробів закінчена, можна визначитися зі способом сушіння.
Природний спосіб – на повітрі
Цей метод сушіння самий енергоекономічний, але і найтриваліший за часом. Місце має бути сухим і теплим. Якщо розташувати виріб на підвіконні під прямими сонячними променями, то час сушіння вдасться скоротити.
Час сушіння залежить і від самого виробу. Чим товстіший шар тіста у виробі, тим більше часу знадобится на його повне висихання. В середньому, на висихання 1 міліметра тіста, при природному сушінні, йде 24 години.
Крім тривалості процедури, мінусом цього способу є і те, що в місцях контакту вироби з поверхнею, на якій вони розташовуються, можуть утворюватися поглиблення.
На радіаторі опалення
Даний спосіб сушіння може використовуватися тільки в опалювальний період, коли батареї в будинках теплі. Для того щоб вироби не деформувалися, їх потрібно викласти на плоску поверхню, застелену фольгою або поліетиленом, а потім цю конструкцію перемістити на радіатор.
В електричній духовці
Вироби з тіста поміщають на присипане борошном деко. При цьому, важливе значення має його колір. Світле деко слабо випромінює тепло, що значно збільшує час сушіння, а ємність з темного матеріалу, навпаки, просушує вироби набагато швидше. Даний факт вимагає коригування температурного режиму. У цій статті будуть вказані значення для сушіння виробів на світлому деко. Якщо ви використовуєте посуд темного кольору, то встановлюйте температуру духовки на 25 градусів нижче.
Етапи сушки:
- при температурі 50 градусів – 1 година;
- при температурі 75 градусів – 1 – 2 години;
- при температурі 100 – 125 градусів – 1 година;
- при температурі 150 градусів – 30 хвилин.
Спочатку виріб потрібно ставити в холодну духовку.
У газовій духовці
Сушіння в газовій духовій шафі відбувається в два рази швидше, ніж в електричній.
Газ встановлюють на мінімальну потужність, а щоб регулювати температурний режим користуйтеся дверцятами, починаючи сушіння з відчиненими дверцятами.
Якщо відразу почати сушити виріб при зачинених дверцятах, то на поверхні з’являться бульбашки, від яких неможливо буде позбутися.
Правила запікання виробів
Запікання проводять в духовій шафі при температурі нагріву 200 градусів. При цьому виріб має бути повністю просушений. Процес запікання повинен перебувати під вашим постійним контролем і як тільки виріб придбає золотистий відтінок, процедуру завершити.
Щоб виріб із солоного тіста довго зберігався, його поверхню після фарбування обробляють безбарвним лаком, який може бути глянцевим або матовим.
Від теорії переходимо до практики. Зробимо прикрасу - Зірочку. Дотримуйтесь покрокової інструкції і ви побачите що це не складно.
Прикраса - Зірочка
Хід роботи
1. Слід розкачати тісто завтовшки 1-2 см спеціальним валиком або качалкою на робочій дошці.
2. Потім вирізати формочками для випікання печива фігури. Ми вибераємо форму зірочки.
3. Зайве тісто оббераємо, залишаючи тільки зірочку. Робимо декілька штук.
4. Підходящою палочкою робимо отвір, щоб зірочку можно було підвісити.
5. Для декорування, можна зробити на зірочці візерунки, чи додаткові фігурні отвори (як на фото)
6. Сушимо виріб згідно інструкції.
7. В готовий виріб протягуємо мотузочку, можна зробити бантик. Також можете приклеїти гудзик, чи якусь іншу прикрасу - це вже за вашим бажанням та смаком.
Наші зірочки готові!
Прикрашаємо оселю чи подаруємо друзям на свято - це вже як вам заманеться!
Комментариев нет:
Отправить комментарий